
Pubs Code – Market Rent Only 
Frequently Asked Questions 

Key 
BDM – Business Development Manager 
CCO – Code Compliance Officer 
MRO – Market Rent Only  

When you send an MRO Notice 

Q. What happens once I have sent my MRO notice?

A. On receipt of your MRO notice, we will acknowledge this as soon as reasonably

practicable. Your MRO notice will be assessed to ensure it is valid, if not then we will 

notify you that the notice is invalid and give you the reason why. If the notice is valid 

then we will issue a full response within 28 days beginning the day after the MRO 

notice was received. 

Q. How can I find an Independent Professional Advisor?

A. We would recommend that you take independent professional advice from a

suitably qualified professional who has professional indemnity insurance. The BII has 

a panel of accredited advisors. 

Approach to MRO Proposal and Negotiations 

Q. Will my MRO have to be via a new lease, or can it be a deed of variation?

A. Our initial proposal will be via a new lease. However, all offers issued by

Marston’s will be made following the assessment of the individual situation of the tied 

pub tenant and the current tied agreement attached to their pub. This area of the 

code is evolving and the vehicle for MRO could be via a new lease or a deed of 

variation. 

You will receive a full MRO response detailing the proposed terms. We would advise 

you to take independent professional advice. 



 

Q. How long will my MRO tenancy be? 

A. This will depend on how long your existing tenancy is. Under the Pubs Code, if 

your MRO right is triggered by a rent assessment, we must grant you a term at least 

as long as the unexpired term of your existing agreement. We will however grant you 

a minimum term of 5 years, if the unexpired term is less than 5 years. If your MRO 

right is triggered by a renewal we will offer a term that we would expect to be granted 

reflecting current conditions and trends in the market. 

 

Q. Will the terms in the MRO proposal be the same as those in my tied tenancy? 

A. No. The terms in the MRO proposal will be terms which are common in Free of 

Tie Agreements. It will not include any terms listed as unreasonable in Regulation 31 

of the Pubs Code. We will provide a copy of the draft MRO agreement as part of 

your MRO offer. 

Q. How will MRO negotiations be carried out? 

 A. Our Estate Managers assess, propose and negotiate MRO agreements. They will 

contact you and commence negotiations in respect of the Tied Rent Review and 

MRO proposal once you have received our offers.  

Q. Who will manage my MRO negotiations? Will it be my BDM? 

A. Your MRO negotiations and your tied rent review negotiations will be undertaken 

by your Estate Manager, who is a qualified Chartered Surveyor.  

Q. Will I be required to have a business plan? 

A. You are not required to have a business plan for your proposed MRO agreement 

but you may still wish to prepare one as good practice.  

Q. Will I be required to change my rent and deposit payment dates?  Will my 

deposit level change? 

A. Our MRO agreement provides for a rent deposit equivalent to a quarter’s rent and 

payment of rent quarterly in advance on the usual quarter days. However, these will 

depend upon the terms that have been agreed. We recognise that a transitional 



 

period may be required to build up these amounts and details of a transitional period 

will be included in your MRO proposal, this will take into consideration your individual 

circumstances. 

Q. Will my insurance level change? 

A. Buildings insurance policies for MRO sites are assessed on an individual basis 

and do not benefit from being included in a block policy and may potentially be 

higher.  

Q. Will my repairing liabilities and benefits change under an MRO agreement? 

A. You will be required to comply with repairing liabilities in accordance with terms 

that are agreed between the parties, these may differ from your existing repairing 

liabilities. 

Q. Will my business relationship with Marston’s change? 

A. You will no longer benefit from the tailored support and services Marston’s 

provide to their tied tenants. You will no longer have the benefit of a BDM. 

Q. Will there be any upfront costs if I go MRO? 

A. You will be charged our legal costs in relation to this transaction. You may be 

liable for SDLT, you should take independent professional advice on this matter. You 

may have to pay additional deposit depending on the level of deposit currently held 

and the deposit agreed under the terms of the MRO agreement. Your rent will be 

payable in advance in accordance with the rent payment dates included in the new 

agreement. We recognise that a transitional period may be required to build up these 

amounts and details of a transitional period will be included in your MRO proposal, 

this will take into consideration your individual circumstances. You will be 

responsible for any professional fees you incur during the process. 

Q. Will I have to pay for any dilapidations if I request MRO? 

A. Completion of dilapidation works will not be a required condition to complete your 

MRO agreement. A Schedule of Dilapidations will be prepared and you will be 

required to undertake any outstanding statutory compliance works within a 



 

prescribed timescale. Your responsibility for any repairs and decorations that have 

arisen under your tied agreement will be carried over to your MRO Agreement. 

Q. Will there be a stocking requirement in the MRO option? If so, how will this 

be considered? 

A. There is no stocking requirement in Marston’s MRO agreements. 

Q. If I choose an MRO agreement, does any part of the tie remain? 

A. If you choose an MRO agreement the only tie will relate to the buildings 

insurance. We will insure the premises and recharge the cost of insurance to you. 

Q. I have a long lease at present what term do you have to offer me on renewal 

or at rent review if I opt for MRO? 

A. The new term can vary and will be agreed by negotiation, if the parties are unable 

to agree on the term the courts are able to award a new tenancy up to a maximum of 

15 years. Where the MRO request is made following a rent review, the length of the 

MRO agreement will be for at least the remaining term of your current tied 

agreement. 

Q. Will I still be tied for Gaming Machines? 

A. There is no tie in respect of gaming machines in our MRO agreements. 

Q. I have received my MRO proposal, but I am concerned about the terms on 

which it is being offered what can I do? 

A. Marston’s recommend that you take independent professional advice. You should 

contact your Estate Manager to discuss the MRO proposal as soon as possible 

during the 3-month negotiation period known as the Resolution Period. Where there 

are changes to the MRO offer originally given to you, we may provide you with an 

updated full MRO response. If we are unable to agree terms within the Resolution 

Period, you have the right to refer to the Pubs Code Adjudicator for arbitration. 

Marston’s would recommend you obtain professional advice as there are strict 

deadlines to adhere to.  



 

Q. What information can I expect to receive from Marston’s? 

A. To ensure you are able to understand how your MRO rent has been calculated 

Marston’s will also send you an MRO rent assessment. You will also receive an 

MRO required information pack which will contain a current price list including 

sediment allowance, volume history for at least 3 years, a copy of the tied rent 

assessment, details of comparable evidence if any is available and other information 

which you may find useful. 

Rent  

Q. Will my rent change if I go MRO? 

A. Yes, it is likely that your rent will change. The MRO rent will be included in the 

MRO proposal sent to you.  

Q. How will the MRO rent be assessed? 

A. The MRO rent is assessed by applying the guidance set out by the Royal 

Institution of Chartered Surveyors (RICS) by a RICS qualified surveyor using the 

profits method of valuation. 

Q. What can I do if I do not agree with the MRO rent provided? 

A. If you disagree with the MRO rent provided you are encouraged to contact your 

Estate Manager as soon as possible to enter into negotiations in respect of the rent. 

The day after you receive a full response you will enter into a period of negotiation 

with Marston’s (called the resolution period) for a period of up to 3 months. You may 

end the resolution period on 7 day’s notice to Marston’s, but the resolution period 

must last a minimum of 21 days. In the 7 days after the resolution period ends 

Marston’s has the option to issue an updated full response (updated period of 

response). If we have not been able to agree the rent you have 21 days from the end 

of the updated period of response to make a referral to an Independent Assessor.  

Your Estate Manager can discuss this in further detail with you and discuss how to 

agree on the appointment of the Independent Assessor. 



 

Q. What can I do if I do not agree with the proposed tenancy terms (not 

including rent)? 

A. After the resolution period has ended, if we have not agreed the proposed terms 

then either you or Marston’s can refer the matter to the PCA for arbitration. If you 

want to make a referral you must make it within 21 days starting with the day after 

the end of the 7-day updated period of response and you must notify us of your 

intention to refer. If you gave Marston’s notice to end the resolution period, the 

updated period of response will start after your 7 day notice period. It is important to 

still try to reach an agreement even if there has been an arbitration referral until the 

end of the MRO procedure. If we cannot reach an agreement then the arbitrator will 

decide the arbitration claim. 

Q. I have an outstanding rent review.  What will happen with that? 

A. Marston’s will continue to negotiate with you on your tied rent review and will not 

make any changes to the rent payable until you have made a choice between 

continuing under your current tied agreement or entering into a new MRO 

agreement. Your tied rent review will conclude only when you agree the new rent in 

writing, in accordance with Regulation 39 (g). Once you do so the MRO process will 

terminate.  

Steps following negotiation  

Q. What will happen if I ask for the MRO rent to be sent to an Independent 

Assessor? 

A. If the parties are unable to agree the rent then you have the option to have the 

rent determined by an Independent Assessor. Marston’s will endeavour to agree and 

jointly appoint an Independent Assessor with you. If the parties are unable to agree 

and jointly appoint an Independent Assessor then the matter can be referred to the 

PCA who will appoint an Independent Assessor. On appointment of an Independent 

Assessor information needs to be provided by both parties. The rent will then be 

determined by the Independent Assessor. There are strict deadlines for referral and 

it is important you or your advisor are aware of these ahead of receiving an MRO full 

response from us. 



 

You will then have a further 21 days to accept/reject the rent or make a referral to the 

PCA under Regulation 38(4). 

Q. Do I have to take a MRO option if I request it? 

A. No. A valid request for a MRO, will give you the option to go MRO. It is up to you 

to make a choice between staying on your existing tied agreement or alternatively 

entering into a new MRO agreement. 

Q. What happens if I want to accept the MRO option? 

A. If you want to accept the MRO option, you must communicate your acceptance of 

this to us in writing and we will proceed to instruct our solicitor to prepare and 

complete the MRO tenancy as soon as possible. 

Q. What happens if I do not want to accept the MRO option? 

A. If you do not want to accept the MRO option, you should confirm this in writing to 

Marston’s. The parties will need to either conclude and document the tied rent review 

or in the case of a protected renewal complete the new tied agreement. Once the 

MRO procedure has come to an end you will no longer be able to enter into an MRO 

agreement until another MRO event occurs. 

CCOs and BDM roles 

Q. How can the CCO help?  When and how to contact the CCO? 

A. Our CCO, Claire Coley, is there to verify compliance with the Pubs Code 

Regulations and is reasonably available to answer any questions on the Pubs Code 

where she is able to. Our CCO will also be able to signpost you to the PCA, the 

Regulations and our internal protocols. You may contact the CCO on 

PCR@marstons.co.uk. 
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Q. When I request an MRO agreement will my relationship with my BDM 

change? 

A. No it will not. If you choose to request an MRO agreement your relationship with 

your BDM will continue, as normal. If you chose to go Free of Tie you will cease to 

have the support of your BDM when you enter into your new Free of Tie Agreement.  

 


